De rijkste Nederlander in Nederland

De rijkste Nederlander die in Nederland woont, is uiteraard Frits Goldschmeding. De oprichter van Randstad is goed voor een slordige 3,5 miljard euro en voert daarmee de ranglijsten in Nederland aan. De rijkste Nederlander is hij overigens niet, dat is Charlene de Carvalho-Heineken, maar aangezien zij in het buitenland woont, is Goldschmeding de rijkste Nederlander binnen de landsgrenzen. De vraag is hoe lang hij dit nog vol gaat houden. Goldschmeding zag vorig jaar zijn vermogen slinken, terwijl de nummer twee en drie juist een stijging van het vermogen zagen. Dit zijn Dik Wessels en Hans Melchers.

De Nederlandse toplijsten

Goldschmeding is de lijstaanvoerder van de miljonairsclub in Nederland, maar zag vorig jaar een miljard euro verdwijnen door de beurskoersen. De nummer twee en drie zagen hun vermogen groeien en hopen uiteraard om de nummer één positie over te kunnen nemen, maar de vraag is hoe haalbaar dit eigenlijk is. Wanneer de beurs weer aantrekt, zal Goldschmeding al weer gauw op het oude niveau zitten en zal het moeilijker worden om hem in te halen.

Er zijn overigens meer dan genoeg mensen die nieuw zijn in de lijst met miljonairs. Het is altijd de vraag in hoeverre zij deze positie vast kunnen houden in de toekomst, want de meeste nieuwe miljonairs zijn in de club gekomen door de geschatte waarde van de bedrijven die zij hebben. Wanneer deze bedrijven tegen een probleem aanlopen of ineens de groeiverwachtingen bij moeten stellen, dan is het miljoen al snel weg. Veel van de mensen die met de bedrijven in de toplijsten zijn gekomen, zitten overigens over de 100 miljoen heen aan waarde. Zij zullen dus wel in de lijsten blijven staan, maar de vraag is of zij in de buurt van Goldschmeding kunnen komen of dat dit niet haalbaar zal zijn.

Goldschmeding verwierf zijn vermogen overigens zelf. Het oprichten van Randstad op het goede moment was een geniale zet waarbij de nadruk bleef liggen op beheersing van de bedrijfsstructuur. Dit zorgde ervoor dat Randstad niet alleen een grote naam werd, maar ook kwaliteit en betrouwbaarheid uitstraalde. Tegenwoordig is het uitzendbureau actief in een bijzonder groot aantal landen en dat is dan ook precies waar de geschatte waarde van Goldschmeding vandaan komt.

De verwachting is dat de nieuwste miljonairs in Nederland allemaal mannen en vrouwen zullen zijn die het gemaakt hebben als ondernemer en daarbij zal het internet een steeds grotere rol gaan spelen. Het aantal ondernemers dat dankzij internet rijk geworden is, groeit namelijk met de dag en daarbij staan er steeds meer miljonairs in de lijst. Een interessante ontwikkeling die we zeker in de gaten moeten houden, helemaal wanneer je zelf met het internet werkt of wanneer je het idee hebt dat jouw naam ook in deze lijsten zou moeten staan.