Hoe kwamen de rijkste Nederlanders aan hun vermogen?

We kennen de meeste namen wel wanneer het gaat om de rijkste mensen in Nederland. Deze lijst is jaarlijks nagenoeg hetzelfde, alleen verschuiven de mensen vaak wat van positie door een succesvolle of minder succesvolle beslissing in het afgelopen jaar. Zo interessant zijn de ranglijsten niet voor de gemiddelde persoon die ook in de lijsten zou willen staan. Wat veel interessanter is, is de vraag hoe deze mensen aan het vermogen gekomen zijn dat zij hebben, want misschien heb jij hier wel wat aan!

Erfenissen

Erfenissen spelen een grote rol bij het verwerven van een vermogen. Charlene de Carvalho- Heineken heeft een vermogen van net iets minder dan 10 miljard euro en verwierf het grootste gedeelte hiervan in 2002 toen Freddy Heineken kwam te overlijden. Tegenwoordig zit Charlene in Londen waar ze haar vermogen beheert. Een goede manier om rijk te worden zal dit voor de meeste mensen niet zijn, aangezien je er een vader of moeder voor nodig hebt met een enorm bedrijf, of een bierketen met een enorme omzet.

Bedrijven

Frits Goldschmeding is één van de grootste namen uit de lijst met rijkste mensen in Nederland en net als veel andere rijke mensen heeft hij zijn vermogen opgebouwd door een bedrijf te starten waar duidelijk een markt voor was. In dit geval was het Randstad, maar ook de oprichters van Blokker hebben veel vermogen opgebouwd met het starten van de onderneming. Wijnand Pon, de man die veel auto’s importeerde en onder andere Gazelle startte, maakt op eenzelfde manier zijn vermogen groot. Dit kan dus wel een manier zijn om je bij de rijkste mensen van Nederland te scharen, het is alleen lastig om het gat in de markt te vinden waar nog veel geld mee te verdienen is zonder dat er direct ook veel kapitaal ingestoken moet worden. Aan de andere kant: Voor de rijkste mensen van dit moment was de start uiteraard ook een uitdaging met grote omvang.

Handelen en investeren

Door handel in aandelen en investeringen groot worden en een vermogen opzetten. Ook hier vinden we Nederlanders die bij de bijzonder rijke mensen ter wereld horen, maar het klinkt veel makkelijker dan het is. Naast de groeiende vermogens staan ook grote verliezen en het grootste probleem voor nieuwe mensen in de lijsten met de rijkste mensen van Nederland, is dat je een flink vermogen nodig hebt voordat je geld kunt verdienen met handel en investeren. Wanneer je 100 euro investeert in een bedrijf dat vervolgens driemaal zo groot wordt, dan is je rendement relatief wel groot, maar absoluut stelt het niet veel voor. Investeer je een miljoen en ben je de enige aandeelhouder, dan wordt het verhaal natuurlijk compleet anders.

Bij de rijkste mensen horen

De rijkste mensen in Nederland staan bekend om het feit dat zij de schijnwerpers mijden en dat zij een sober leven hebben in vergelijking met de rest van de wereld. Dat is wel een punt waar je kunt beginnen. Een sober leven en een goed overzicht over je financiën is alvast het begin van jouw weg naar het miljonair zijn.