aanbiedingen

social media

 • Blinklist: users/robenvelop
 • del.icio.us: robenvelop
 • Digg: enveloppen
 • MeFeedia: robenvelop
 • Reddit: robenvelop
 • Stumble Upon: robenveloppe
 • Technorati: robenvelop
 • Twitter: robenvelop
 • Vimeo: robenvelop
 • YouTube: allroundjetservice
 • External Link: www.nujij.nl/robenvelop.9979900.lynkx?tab=News

contact

 

Bel mij! Stel uw vraag over bedrukte briefomslagen

Laat ons u terug bellen

Allround Jet Service

Olivier van Noortstraat 11b

3071 PG Rotterdam

KvK 24360820

010 - 414 20 85

info(at)allroundjetservice.nl

Scan met uw smartphone deze code

zoeken Google

Webwww.allroundjetservice.nl

Briefgeheim in de grondwet

Er bestaan nogal wat onduidelijkheden over wat briefgeheim nu precies is. Mag een werkgever bijvoorbeeld een envelop open maken welke aan een werknemer gericht is? In de grondwet (Artikel 13) voor het koninkrijk de Nederlanden staat sinds de negentiende eeuw beschreven dat het briefgeheim onschendbaar is, tenzij op last van een rechter.

uitzonderingen voor opsporingsdoeleinden

wat is briefgeheimHet briefgeheim is een wettelijke vastgestelde bescherming van poststukken en enveloppen tijdens het transport naar de geadresseerde (ontvanger). Het is voor iedereen verboden ongeopende post, welke niet voor hem of haar bestemd is te openen en te lezen zonder toestemming van degene aan wie de post is gericht. Uizonderingen worden gemaakt voor bijvoorbeeld opsporingsdoeleinden. Het OM kan op last van de rechter de bevoegdheid krijgen een bepaald poststuk te openen. Ook bij een faillissement heeft de curator en de bewindvoerder in een surceance van betaling en of schuldsanering de bevoegdheid om brieven en enveloppen te openen, en als eerste in te zien.

Stel, je hebt een brief geopend en gelezen welke voor de buren was bestemd. Ben je nu strafbaar?

Nee, in dat geval ben je niet strafbaar. Het briefgeheim is gedocumenteerd in de grondwet en geldt vanaf het moment van verzending tot aankomst bij de geadresseerde. Als de envelop aankomt in jouw brievenbus ipv de brievenbus van de buren, is deze nog niet aangekomen bij de geadresseerde, waardoor het lezen van de brief een overschrijding is van het briefgeheim. Het briefgeheim is in het wetboek van strafrecht niet opgenomen indien het gaat om particulieren. Wel mits het gaat om de werkkracht van een openbare instelling aan welke de envelop is toevertrouwt. Dwz dat de postbezorger strafbaar is indien hij de envelop opent, leest, vernietigt, steelt of veranderd

briefgeheim geldt niet voor email

Ondanks dat tegenwoordig de meeste communicatie per elektronische post gaat, is er geen grondwettelijke bescherming voor de email. Voor een internet provider is het strafbaar om zonder gegronde reden uw email te lezen (artikel 273d van het wetboek van strafrecht). Een gegronde reden voor een internet provider kan technische noodzaak zijn. Internetproviders hebben wel een geheimhoudingsplicht voor email van en naar hun klanten. Kortom: Het digitaal briefgeheim is in Nederland  bijzonder slecht geregeld. Bij brieven per post staan de regels duidelijk beschreven in de grondwet. Bij vertrouwelijke brieven die bestemd zijn voor een bepaald persoon, moet de postbezorger vragen naar legitimatie en handtekening. De digitale vormen van communicatie, zoals de e-mail zijn middelen die steeds meer gebruikt worden. Het is makkelijk en het gaat snel. Maar de informatie kan eerder geschonden worden. Het is noodzakelijk om extra maatregelen te nemen, zoals het gebruik maken van digitale handtekeningen of encryptie. Maar veel gebruikers zijn zich niet bewust van de onveiligheid. Er zijn toch immers wetten voor? Maar men weet niet dat deze wetten beperkt zijn. Om het digitaal briefgeheim beter te waarborgen, zou het een goed idee zijn om bijvoorbeeld encryptie op grote schaal uit te voeren. Het zijn voornamelijk de hackers die nog te makkelijk de beveiliging weten te omzeilen.